- نویسنده: مهران خاشعی
تاریخچه میناکاری (Vitreous enamel (minakari یا میناسازی به حدود 5 هزار سال قبل بر می گردد. هنر مینا سازی می تواند بر روی انواع فلزات مانند طلا , نقره , برنج و مس انجام گردد. البته در همدان میناکاری بر روی سفال نیز صورت می گیرد. هر کدام از این حرفه ها تجربه خاص خود را می طلبد ولی نقطه اشتراکانی نیز دارند. در اصفهان بیشتر میناکاری بر روی فلز مس انجام می گردد.
اصفهان سوغات های زیادی دارد. از جمله آنها می توان به خوراکی هایی مانند گز اصفهان اشاره نمود. ولی صنایع دستی اصفهان برجسته ترین سوغات این شهر است. برخی از هنرهای صنایع دستی اصفهان شامل :
خاتمکاری ,میناکاری,گچبری,گره چینی,قلمدان سازی,کاشیکاری,مسگری,منبتکاری,سفالگری,قلمزنی,مینیاتور,قالی بافی,زری و مخمل بافی,قلمکاری,فیروزه کوبی می باشند.
مینا در لغت به معنای آسمان آبی است و معمولا رنگ مخصوص میناکاری که برای نقاشی ظروف مینا استفاده می شود آب و لاجوردی است. در گذشته برای تزئین زیورآلات بانوان و پادشاهان از هنر میناکاری استفاده می شده. چنان که در کشفیات باستان شناسی ظروف میناکاری شده با قدمت چند هزار ساله کشف گردیده.
محققان زیای در این زمینه تحقیق انجام داده اند و به این نتیجه رسیده اند که میناکاری های بیزانس با آثار ایرانی مشابهت زیادی داشته و در نتیجه هنر میناکاری از کشور پارس شروع شده و به نقاط دیگر دنیا گسترش یافته. نمونه های طلایی از دوره هخامنشیان در دست محققان وجود دارد که بر این ادعا مهر تایید می گذارد.
امروزه اصفهان بدلیل فضای هنری و وجود کارگاه های زیاد در زمینه صنایع دستی به قطب هنر های دستی کشورمان تبدیل شده. این موضوع در دوره های تاریخی مختلفی فراز و نشیب های زیادی داشته ولی بصورت کلی میتوان اصفهان را مرکز هنرهای دستی کشور نامید. البته هنرمندان قابل زیادی از سراسر کشور در این زمینه فعالیت دارند.